Den 10 till 12 mars kommer Visby att fyllas av italiensk mat, dryck, dans, teater, musik, film, design, föredrag, utställningar och mycket mer.

Se hela programmet hos Italiens vänner Gotland. Programblad för filmerna kan laddas ner här

Folkets bio kommer visa film:

Innan varje film så kommer det att visas kortfilmer

Fredag 10 mars: 20.00 En alldeles särskild dag (1977) av Ettore Scola. Klassiker som utspelar sig 1938 den dag då Adolf Hitler kom för att besöka Benito Mussolini i Rom. I ett tomt hyreskvarter uppstår ett ovanligt möte mellan de enda som inte gått ut för att bevittna händelsen; en kuvad hemmafru och en förföljd journalist. I rollerna ses magnifika Sophia Loren och Marcello Mastroianni (i en liten biroll även Alessandra Mussolini, Benito Mussolinis systerdotter). 1 h 46 min.

Pris: 100 kr ordinarie och 80 kr student/pensionär.

Lördag 11 mars 15.00 Fula, skitiga och elaka (1976) av Ettore Scola. Satirisk skildring av en brokig familj som lever i ofattbar misär på en soptipp utanför Rom. Medan familjemedlemmarna försörjer sig som tjuvar och prostituerade ägnar sig fadern i huset åt att supa och vägrar dela med sig av en stor sedelbunt han fått av ett försäkringsbolag efter att ha hällt kalk i ögat. När tyrannen bäddar ner en storbystad kvinna i hustruns säng brister familjens tålamod. 1 h 55 min. Från 15 år.

Pris: 100 kr ordinarie och 80 kr student/pensionär.

Söndag 12 mars:

11.00-13.00 A Golden Boy (2014) av Pupi Avati. David Bias, en intellektuell man med författarambitioner har fram till sin fars död sett med förakt på dennes livsverk som manusförfattare till ett antal B-filmer. Upptäckten av faderns oavslutade memoarer väcker dock en nyfikenhet hos sonen som tar på sig till den tvivelaktiga uppgiften att skriva färdigt dem. Fina skådespelarprestationer i en film av en av Italiens mest flitiga och omtyckta regissörer Pupi Avati. 1 h 35 min. Samarbete med Italienska kulturinstitutet.

Fritt inträde!

13.30-15.30 Himlakropp (2011) av Alice Rohrwacher. Efter att ha tillbringat tio år i Schweiz med sin familj flyttar 13-åriga Marta tillbaka till sin födelsestad i Kalabrien, den sydligaste delen av Italien. Hon är inte precis som sina andra jämnåriga och får snart ortsbefolkningen i den katolska byn att höja på ögonbrynen. 1 h 40 min.

Fritt inträde!

16.00-18.30 Girighetens pris. (2013) Av Paolo Virzi. Vass nutidsskildring av dagens finans- och klasskrisande Italien upplagd som en kriminalhistoria kring en smitningsolycka skildrad ur tre karaktärers olika perspektiv. Fick högsta betyg av Svds filmkritiker när den gick på bio i Sverige och var Italiens Oscarsbidrag 2015. 1 h 50 min. Från 15 år. Samarbete med Italienska kulturinstitutet. Plats: Folkets bio Visby, Adelsgatan 39. Länk till recensionen i SVD https://www.svd.se/en-film-dar-allting-stammer Trailer (svensk text): https://www.youtube.com/watch?v=WeGcVZPWhlw

Fritt inträde!

19.00 Den stora skönheten (La grande bellezza, 2013). Av Paolo Sorrentino. Samhällskritiskt drama som kommenterar den ytlighet och de excesser som Silvio Berlusconis tid vid makten efterlämnade i Italien. Författaren och dandyn Jep Gambardella vandrar längs Roms gator och arkitektur, möter olika människor och reflekterar över livet, kärleken och konsten. Även en modern men mörk hyllning till Fellinis La dolce vita, där Toni Servillo spelar en åldrad version av Marcello Mastroiannis roll 1960. Filmen belönades med en Oscar för bästa utländska film 2014. 2 h 22 min. Pris: 100 kr ordinarie 80 kr student.