På förintelsens minnesdag samlas människor över hela världen i en årlig manifestation för att hedra minnet av Förintelsens offer, men också de som hade möjlighet att stå emot. I samband med Förintelsens minnesdag – den 28 januari bjuder Folkets bio Visby och Forum för levande historia in till en exklusiv biovisning av filmen DENIAL med ett efterföljande livesänt samtal med Deborah Lipstadt. Under samtalet kommer publiken på alla biografer ha möjlighet att ställa sina frågor till Deborah Lipstadt.

DENIAL – 1996 stämdes den amerikanska historikern Deborah Lipstadt av författaren och förintelseförnekaren David Irving. I sin bok hade hon utpekat honom som en högerextremist som förnekade gaskamrarnas existens. För att vinna rättegången måste Deborah paradoxalt nog bevisa för rätten att dessa massmord ägt rum. Denial är baserad på Deborah Lipstadt bok ”History on Trial: My Day in Court with a Holocaust Denier” och regissören Mick Jackson har en magnifik trio att spela med: Oscarsvinnaren Weisz som Lipstadt, Spall som vi sett i Turner och flera andra av Mike Leighs filmer och Tom Wilkinson från Snowden som tar hem spelet i rollen som advokat med högst personliga metoder.

Regi: Mick Jackson | Med: Rachel Weisz, Tom Wilkinson, Timothy Spall  | 110min | Storbritannien, USA (2016) |Eng tal/eng text |Ålder: 11 år

Visas: Måndag 28 januari 2019 
Tid: Filmstart 17.00, livesänt samtal från Bio Rio i Stockholm till biografen 18.45- ca 19.30
Biljett: Gratis visning – men boka plats genom att osa via denna länk. Biljettsläpp den 7 januari.

Forum för levande historia verkar under Kulturdepartementet och har uppdraget att vara ett nationellt forum som ska främja arbete med demokrati, tolerans och mänskliga rättigheter – med utgångspunkt i Förintelsens historia.